Tips voor de belastingaangifte

Zorgkosten

Sommige zorgkosten mag je aftrekken bij je aangifte. Het gaat hier om ziektekosten die je niet terugkrijgt van de zorgverzekering. Dit kunnen kosten voor jezelf en je partner zijn, maar ook voor kinderen jonger dan 27 jaar. Inwonende en zorgafhankelijke ouders, broers en zussen. Of gehandicapte personen van 27 jaar en ouder die tot je huishouden behoren. Er is wel een niet aftrekbare drempel, afhankelijk van je inkomen. Kosten die vaak vergeten worden zijn bijvoorbeeld: vervoerskosten van en naar het ziekenhuis, vervoerskosten van en naar een ziekenbezoek, dieetkosten of tandartskosten. Zorgkosten die vallen onder het eigen risico kan je niet aftrekken van de belasting. 

Giften

Je kunt besparen als je een gift voor 5 jaar vastlegt. Deze giften zijn volledig aftrekbaar, omdat er geen drempel geldt. Wil je je niet vastleggen voor vijf jaar, overweeg dan om het jaar te schenken. Je hebt dan maar 1 keer te maken met een drempel. 

 




 



Fiscaal partnerschap

Ben je fiscaal partner, dan kan je bepaalde vermogensbestanddelen aan elkaar toebedelen. Zo betaal je gezamenlijk het minst belasting of krijg je het meest terug. Er is ook een aanslaggrens van € 51. Moet je betalen, maar is het bedrag lager dan € 51, dan vervalt deze plicht. 

Wisselend inkomen

Heb je een wisselend inkomen, dan kan je middelen en misschien nog een deel “te veel betaalde” belasting terug krijgen. Deze regeling wordt afgeschaft en kan alleen nog in het tijdvak 2022-2024 gebruikt worden. 

Pensioen

Heb je een pensioentekort en stort je premies in een lijfrenteverzekering of op een pensioenrekening? Misschien is je inleg fiscaal aftrekbaar. Het kan zijn dat je pensioenvermogen meetelt voor de vermogensrendementsheffing. Dit kan van invloed zijn op de belasting die je moet betalen over je vermogen.

Toeslagen

Bij wisseling van inkomen kan je recht hebben op toeslagen. Zorg ervoor dat het inkomen dat bij de belastingdienst geregistreerd is op de juiste hoogte staat. Het is vervelend als je per maand te weinig ontvangt, maar nog vervelender als je moet terugbetalen.